Найсмачніший шашлик і все про нього

Вибір м’яса для шашлику

Широко поширена думка, що «справжній» шашлик повинен готуватися тільки з баранини. Треба визнати – це суб’єктивна думка, яке, скоріше, має відношення до специфіки одержуваного страви, ніж до якихось канонів чи стандартам приготування шашлику. Ви можете зробити смачний або НЕ смачний шашлик і зі свинини, і з яловичини, і з баранини. Але деякі тонкощі при виборі м’яса все-таки існують:

заморожене м’ясо погано підходить для цієї страви, так як з нього виморожени соки, вода і корисні речовини
м’ясо повинно бути свіжим, а краще полежати 1-2 дня і бажано від молодої тварини
найкраще м’ясо для шашлику – з невеликими прошарками жиру
якщо м’ясо – яловичина, то краще брати лопаточную частина
якщо м’ясо – свинина, то вибирайте шийну частину
якщо м’ясо – баранина, то вибирайте м’якоть задньої ноги (окіст) або спинний частини туші
при можливості вибору – беріть частину туші, яка розташована уздовж хребта на шиї (ошийок, ошийка). І пам’ятайте, що свіже м’ясо легко відрізнити: ямка, що утворилася від натискання пальцем, швидко розрівнюється.

Маринади для шашлику

Приготування маринаду для шашлику – це ціле мистецтво, якому присвячені окремі статті і цілі книги. Найбільш загальною рекомендацією є не використовуйте оцет в якості основи маринаду, так як він сильно підсушує м’ясо, роблячи шашлик жорстким. Краще використовувати кислі рідини: гранатовий або лимонний сік, сухе вино або пиво, кисле молоко або кисле молоко, квас. Основою рецепту будь-якого маринаду є сіль, перець і цибулю.

Деякі гурмани, як маринад, використовують майонез, але він найбільш вживаним при приготуванні шашлику з курятини.

Особливо слід відзначити «головний секрет» приготування шашлику з використанням маринаду – маринувати м’ясо необхідно в емальованому або скляному посуді, можна в глиняній. М’ясо замоченное в алюмінієвій каструлі вбере в себе оксиди цього металу і стане малопридатним для вживання.

Вугілля для приготування шашлику

В даний час, найчастіше, використовують готові вугілля куплені в магазині. Але самі ароматні шашлики виходять на свежеполученной вугіллі несмолиста деревних або чагарникових порід: липи, дуба, берези, фруктових дерев – яблуні, груші, сливи і т.д., виноградної лози. Хочете «справжній шашлик» – самостійно спаліть дрова перед приготуванням страви.

І ще: шашлик не готують над відкритим вогнем – для його приготування потрібні дихають жаром вугілля від повністю згорілих дров.