Класичні правила харчування

Правильне харчування – основа здоров’я людини. Саме їжа, яку ми споживаємо, забезпечує розвиток і постійне оновлення клітин і тканин організму, є джерелом енергії, яку наш організм витрачає не тільки при фізичних навантаженнях, але і в стані спокою. Продукти харчування – джерела речовин, з яких синтезуються ферменти, гормони і інші регулятори обмінних процесів. Обмін речовин, що лежить в основі життєдіяльності людського організму, знаходиться в прямій залежності від характеру харчування.

Як бачимо, харчування безпосередньо забезпечує всі життєво важливі функції організму. Склад їжі, її властивості і кількість визначають зростання і фізичний розвиток, працездатність, захворюваність, нервово-психічний стан, тривалість життя.

З їжею в наш організм повинна поступати достатня кількість необхідних речовин: білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мікроелементів, мінеральних речовин … Достатнє, але не надмірне. І в правильних пропорціях. Власне кажучи, все теорії раціонального харчування, які останнім часом з’являються як гриби після дощу і які ми розглядаємо і аналізуємо в інших розділах цього сайту, намагаються вирішити цю проблему. У цьому ж розділі ми докладно опишемо, якщо так можна висловитися, традиційний, класичний погляд на те, яким же має бути правильне, здорове харчування.

Отже, основні правила харчування.

  1. Дотримання правильного режиму харчування. Оптимальним вважається чотириразовий прийом їжі з інтервалами в 4-5 годин, в один і той же час. При цьому сніданок повинен складати 25% добового раціону, обід – 35%, полуденок – 15% і вечеря – 25%. Вечеряти рекомендується не пізніше ніж за 3 год до сну.
  2. Достатня, але не надмірна калорійність раціону. Кількість споживаних калорій повинна покривати енергозатрати людини (які, в свою чергу, залежать від статі, віку і способу життя, в тому числі від характеру праці). Шкодить здоров’ю як недостатня, так і надмірна калорійність раціону.
  3. Правильне співвідношення основних компонентів харчування (білків, жирів, вуглеводів). В середньому співвідношення кількості вживаних білків, жирів і вуглеводів повинно становити 1: 1: 4, при великих фізичних навантаженнях – 1: 1: 5, для працівників розумової праці – 1: 0.8: 3.
  4. Повинна покриватися (але, знову ж таки, без надлишку) потреба організму в основних харчових речовинах (в першу чергу – незамінні амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти, вітаміни, мікроелементи, мінеральні речовини, вода), забезпечуватися їх правильне співвідношення